zondag 5 februari 2017

Zelf Injera Maken

Wow, had ik geweten hoe makkelijk het is om zelf injera te maken, dan had ik dit al veeeeeeel eerder gedaan!
Voor wie geen injera kent: boek nu onmiddellijk een bezoek aan een ethiopisch restaurant! Injera is superlekker gefermenteerd pannenkoekachtig glutenvrij brood gemaakt van teff, een soort glutenvrij oergraan. Let wel op: in Europa durven Ethiopische resto's ook tarwebloem door het deeg mengen, dus vraag het zeker na als je echt gluten intolerant bent.
Injera is ideaal als je je maaltijd met je handen wil eten, lees hierzoooo over de voordelen van met je handen eten! Maar het is ook gewoon lekker.
Heb je overschot? Je kan injera invriezen, zoals pannenkoeken. Of eet ze gewoon de volgende dag met iets zoets!
De uitleg is lang, maar laat dat je niet afschrikken: het is echt makkelijk! Ik begon met puur teff meel, maar aangezien dat erg prijzig is voegde ik gaandeweg meer en meer rijstmeel toe. Je kan in feite elk soort glutenvrij meel toevoegen: rijst, haver, maïs, boekweit, ... Maar om te starten is teff misschien het beste.
Ik inspireerde me op dit filmpje.

Vegan Recept: Zelf injera maken
Eerst maak je de Starter
Nodig voor de starter:
-1,5 c teff bloem (180 gr), nadien meer teff om te voeden
-2 c water
-zout
-kom
-keukenhanddoek
Hoe maak je de starter?
1.Meng teff en water in een kom.
2. Laat twee dagen onder een vochtige keukenhanddoek op kamertemperatuur staan.
3. Roer. Als het goed is, ruikt het een beetje gistig en kan je bubbels zien.
4. Voed de starter met 1/3e c teff en 1/2 c water en roer.
5. Laat opnieuw twee dagen staan.
6. Op dag 5 voed je opniuew met 1/3e c teff en 1/2e c water.
7. Als het goed is, ruikt je starter nu zuurdesemig. De mijne ruikt lekker: zoetig en wijnachtig, fruitig.
Nodig voor de injera?
Nodig voor twee personen (9 pannenkoeken):
-1 c starter
-1,5 c teff
-1 c rijstmeel
-1 c boekweitmeel
-lauw water (meer dan 2 cups)
-bakpoeder
-voor nadien: nog 1 c glutenvrij meel
-keukenhanddoek
-platte pan en een deksel dat op de pan past
-2 grote borden
-olie
-eventueel: een ongeschilde halve ui om de olie in de pan mee te verspreiden
Hoe maak je Injera?
* Belangrijk: wil je vrijdagavond injera eten, begin dan donderdagochtend aan je deeg!!!
1. Meng je glutenvrije meel in een grote kom.
2. Meng de starter er door met je handen.
3. Voeg beetje bij beetje lauw water toe, tot je een soort bal hebt gekneed.
4. Voeg nu telkens meer water toe en kneed de bal terug om naar een vloeibaar deeg.
5. Je deeg moet er als pannenkoekenbeslag uitzien, maar nog vloeibaarder.
6. Dit deeg laat je onder een keukenhanddoek in de kom één nacht fermenteren.
7. De volgende dag giet je het overtollige water uit de kom. Als het goed is bubbelt het beslag en ruikt het zuurdesemig.
8. Voeg 1 c glutenvrije bloem toe en ongeveer 1,5 à 2 tl bakpoeder. Het bakpoeder zorgt voor de 'ogen' in het brood.
9. Meng alles goed en voeg net zoveel vrij warm water toe tot je een dun, vloeibaar en goed gemengd beslag hebt.
10. Laat dit beslag opnieuw vier uur fermenteren.
11. Zet het na 4 uur kouder, tot aan het moment dat je gaat bakken.
12. Giet overtollig water er af, maar hou het bij voor als je je deeg nog moet verdunnen.
13. Verhit olie in een pan. Eventueel kan je de olie telkens met een in tweeën gesneden ui gelijkmatig over de pan verdelen.
14. Giet ongeveer 1 c beslag in de pan, kantel je pan zodat het deeg mooi rond verspreid raakt.
15. Laat bakken tot er 'ogen' verschijnen over 3/4e van het oppervlak, of tot je pannenkoek bijna helemaal 'droog' is langs boven.
16. Zet het deksel op de pan en laat enkele minuten stomen. Meestal is het klaar wanneer je de stoom hoort, maar het duurt echt niet lang.
17. Normaalgezien komt de injera heel makkelijk van je pan los, zeker als je de pan even heen en weer beweegt.
18. Laat op een bord glijden.
19. Bak opnieuw met olie en laat de 2e injera in het 2e bord glijden - als ze nog erg warm zijn plakken ze namelijk aan elkaar, op deze manier kan je afwisselen door van bord te veranderen.
20. Uiteraard serveer je injera met heerlijke Ethiopische groenten - en linzenschotels.

Ik probeerde al uit: Gomen (superlekker gebakken groenten, dit is overheerlijk met boerenkool!), klik alisha (gele linzen), rode linzen, wortel/kool stoof.

Enkele foto's:



Geen opmerkingen: