zaterdag 21 februari 2015

Raat Honing uit een Top Bar Hive verwerken

Een tijdje terug vertelde ik over mijn eerste honingoogst uit onze top bar hive.
De bijen maken hun eigen wasraten in een dergelijke kast.  Om de honing te verwerken, heb je geen duur slingermateriaal nodig.

Hoe verwerk je honing uit een top bar hive zonder slinger?
Nodig:
-vers geoogste raathoning (als je geen tijd hebt na de oogst, kan je de honing een tijdje bewaren in een afgesloten plaats (de raten doen hun werk als natuurlijk conserveringsmiddel).  Zorg dat er geen bijen bij kunnen.)
-kaasdoek
-vergiet of grote zeef
-steelpan of pot met schenktuit
-schone afsluitbare glazen potjes


Hoe doe je het?
1.Leg de kaasdoek over het vergiet of de zeef.
2.Hang kaasdoek en vergiet of zeef over de pot.
3.Leg de raathoning in het vergiet.
4.Was je handen.
5.Droog je handen goed en zorg ook dat al je materiaal goed droog is - door contact met water kan je honing gaan gisten.
6.Verkruimel de raten met je handen.  De honing stroomt uit de raten door de kaasdoek in de pot.
7.Druk het honing/raat mengsel samen in de kaasdoek om zoveel mogelijk honing eruit te doen vloeien.
8.Laat uitlekken.  Controleer regelmatig dat je pot niet overloopt!
9.Giet de uitgelekte honing met de schenktuit in de propere glazen potjes.
10.Schroef er deksels op, label ze en zet ze weg.
11.De was die je overhoudt kan je gebruiken om bv
-zeep
-kaarsen
-lippenbalsem
-zalven
-boenwas
 mee te maken.
Hoe je dat doet, vertel ik een andere keer!


Geen opmerkingen: