zondag 16 november 2014

Boekbespreking: Alweer 2 nieuwe vegan kookboeken!

Nog geen twee weken geleden kon je hier  lezen hoe er dit najaar maar liefst 4 Nederlandstalige vegan kookboeken in de winkel liggen.  Welnu, lieve lezer, ondertussen zijn dat er zes!  Moest je nog niet weten wat je onder de kerstboom wil vragen, of wat je wil geven, hieronder een hint!


Ik bespreek opnieuw het boek dat me het meest aanspreekt laatst, maar beide boeken zijn van hoge kwaliteit!

1. De Dunne Vegan - lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond, door Antoinette Hertzenberg en Jacinta Bokma, uitgegeven bij Karakter.

Karakter uitgeverij heeft al een hele reeks prachtige vegetarische kookboeken in de aanbieding, denk bv aan de Dikke vegetarier.  Nu gaan ze dus ook de vegan toer op!  Antoinette is in nederland gekend als Tros presentatrice, en Jacinta is de hoofdredactrice van devegetarier.nl .
Deze twee dames mogen met recht trots zijn op hun prachtige kookboek!  Alles is perfect: de foto's en de stijl, de uitleg achter de maaltijden, en - niet onbelangrijk - de recepten zien er picobello uit.
Dit boek richt zich op een breed publiek: het wil verleiden tot het leren kennen van de vegan keuken als een nieuwe, fascinerende en uitdagende manier van koken, evenals een manier om gezonder te leven, een gezonder gewicht te bereiken (de titel is in dit opzicht veelzeggend) en om en passant al etend voor een gezonder milieu en een betere wereld te zorgen.  Ideaal!
In haar voorwoord vertelt Antoinette over haar gesprek met Mark Bittman over veganisme.  In zijn kookboek VB6 (zie bespreking) toont hij aan dat vegetarisch eten goed is voor vanalles en nog wat (zie hierboven) tenzij je als vegetarier het vlees en de vis gewoon vervangt door eieren, room, kaas enzovoort. Op dat moment help je in feite niet veel mee aan een schoner leefmilieu, of aan betere leefomstandigheden voor dieren, veel zuivel etc is niet goed voor je gezondheid, en afvallen zal je ook niet doen.  Hoe plantaardiger je eet, hoe beter, is de conclusie.  Voor zowat alles!

Ook Jacinta schrijft een sterke intro tot het kookboek, met als titel: "Laat me je verleiden"...  Hierin vertelt ze haar persoonlijke verhaal, over hoe ze aan de veganistische keuken begon met veel zin voor avontuur - het was een creatieve uitdaging, want "pasta zonder kaas, kan dat wel?! - en hoe ze gaandeweg plots allerlei complimenten kreeg.  Zonder het te beseffen was ze door haar vegan eetwijze kilo's kwijtgeraakt, voelde ze zich fitter en gezonder - beter.  Ze bedacht: dit gevoel wil ik iedereen gunnen!  
En zo ontstond een nieuwe uitdaging... Een kookboek schrijven dat voor iedereen toegankelijk is en dat aantoont dat vegan eten gewoon puur genot is! Sexy, happy en healthy recepten.
Leuk vond ik hoe Jacinta je aanmoedigt om niks tegen je gasten te zeggen, en om hen dan te verbazen met het feit dat de heerlijke gerechten die je hen voorschotelt geen vis, vlees,eieren, kaas of zuivel bevatten.
Het hele boek heeft een feel good attitude, die aangenaam relaxed aandoet.  Zo staan er snelle en luxere weekendversies van een gerecht in, is het bedoeld zowel voor gezinnen (snel koken) als voor hobbykoks (no fish sushi), of tips voor tuiniers met een teveel aan courgettes (draai ze in muffins).  Maak je eigen cajun kruidenmengsel, leer bij van time management tips tijdens het koken en knutsel als crea klusje een mooie eigengemaakte azijn of olie in elkaar - om cadeau te doen.

Je krijgt suggesties voor een vegan picknick (voor mijn eigen vegan picknickverhaal, lees hier) en voor een plantaardige bbq.  Verder bieden de auteurs je een keur aan alternatieven aan in de recepten, bv andere soorten meel, of gezondere zoetmiddelen.
Mijn enig puntje van kritiek: op p 64 worden quorn stukjes gebruikt - terwijl quorn niet vegan is...

Recepten die mij aanspraken:

Bij Ontbijt - en brunchgerechten:
- wentelteefjes
-ontbijtmuffins met wortel, appel, en of courgette
Bij Voorgerechten:
- groene rawfood gazpacho
-kokosquinoa salade met spinazie
Bij hoofdgerechten:
-venkelgratin met notencrust
-knoflook-room aardappels met sinaasappelzeste
-paella zarzuela met spaanse sperziebonen
-fish flavoured aubergine
-penne met avocado, erwten en zeekraal
-no fish sushi
Bij toetjes, taart en ander zoet:
- mango roomijs met een twist van munt


2.Vegan, meer dan 130 veganistische recepten door Sue Quinn, uitgegeven bij Good Cook Publishing

Wat een mooi boek, zucht.  Een mens vergaart veel te veel kookboeken in zijn/haar leven, en dit is alweer een verleidelijke!
Prachtig gestileerd, grafisch zeer sterk (zowel qua foto's als tekeningen), en met overheerlijk klinkende recepten.
De inleiding begint al goed: de veganistische keuken wordt steeds populairder, en dit omwille van verschillende redenen.  Sommige mensen gaan vegan omwille van de dieren, anderen omwille van het milieu, nog anderen omdat ze deze creatieve keuken als een nieuwe kookkunst bekijken, en nog weer anderen omdat ze gezonder willen gaan leven of slanker willen worden.  De auteur heeft toe dat vegan eten om aanpassing vraagt, maar eens je de basics kent, zal je als vegan gevarieerder dan ooit eten!

De info over voedingswaarden en het eiwitgehalte van voedingsmiddelen is in leuke tekeningetjes gegoten: erg verhelderend en duidelijk.
In een oogopslag zie je bv hoe de combinatie van 100 g cashewnoten + 100 g gekookte erwten = 1 portie (100 g) biefstuk.
Ook de tekeningen van bekende veganisten zijn goed gedaan en grappig - ik wist niet dat Christine Lagarde van het imf veganistisch at!

Ook de hoofdstukjes "in de voorraadkast" en " hoe maak je een recept vegan proof" zijn erg mooi gebracht.
In De Basis leer je hoe je plantaardige melk (van noten, zaden, haver,rijst, soja en gecondenseerde melk) maakt, evenals yoghurt, room, mayonaise, boter, groentenbouillon, pastadeeg en een basiskorstdeeg.  Een hoog DIY gehalte dus, daar hou ik van!
Doorheen het boek verspreid staan leuke korte hoofdstukjes met als titel: "6 ideeen voor..." en dan geeft Sue iedeetjes voor burgers, voor vegan kaas, voor vegan ijs, en voor hartige taart.
Heel wat recepten spraken mij aan in de hoofdstukken Brunch, Voorgerechten en hapjes, Soepen en koude salades, Warme salades en bijgerechten, Pasta rijst en noedels, Hoofdgerechten en Zoetigheden, ik noem ze hier:

- quinoa muesli met gekaramelliseerde banaan en kokosyoghurt
-geroosterd brood met ricotta, avocado en chilivlokken
-karwijzaadkoekjes met chili-mangojam
-kikkererwtenkoekjes met tapenade van geroosterde paprika
-gevulde zoete aardappel met citroenroom
-pompoen mais blini s met zure room
-salade met perzik, haricots verts en amandelen
-koriander-pinda pesto met penne
-risotto met geroosterde bloemkool en tahinroom
-geroosterde rijst met cashewnoten en snijbiet
-shepherd s pie met pastinaak-aardappelpuree
-pistachetaart met oranjebloesemwater
-amarettikoekjes
-creme  brulee
-cheesecake met aardbeien













2 opmerkingen:

veggieleven zei

Er zijn er hier ook 7 in de bus gevallen! Cadeautje aan mezelf ;-)
http://www.veggieleven.be/2014/nieuwe-vegan-kookboeken/

Krol zei

Veel kookplezier!