zaterdag 14 juni 2014

Broodbeleg van de maand: Ongewone Aardbeiconfituren

Het is aardbeiseizoen!  Ik eet de rode "beien" liefst gewoon rauw, desnoods in schijfjes op een vegan taartje met pudding... (gewoon een zanddeegje maken, en de pudding is heerlijk door plantaardige melk te koken met agavesiroop en maïsmeel).  Zelfs het aardbeifruitleer dat ik vorig jaar maakte, vond ik minder lekker dan aardbeien gewoon zo,uit het vuistje.
Hetzelfde heb ik met aardbeiconfituur: lekker, maar niets bijzonders in vergelijking met een sappige, zoete, verse aardbei.
Onlangs proefde ik echter een aardbeiconfituur met munt - en dat was echt iets bijzonders!
Voor het broodbeleg van de maand ging ik dus op zoek naar allerlei aardbeiconfituren met iets extra's...

Het klassieke aardbeiconfituur recept, met een toegevoegde smaak:

Nodig:

-500 g aardbeien (als ze niet uit je eigen hof komen, neem dan ajb bio! Aardbeien behoren tot de meest bespoten voedingswaren...)
-300 g suiker (of meer)
-toegevoegde smaak naar keuze, zie onder
Hoe maak je het?
1.Snij de aardbeien in stukjes en doe ze in de pot.
2.Laat ze een nacht trekken met de suiker en de gekozen kruiden
3.Vis de kruiden er 's ochtends uit (of laat ze erin)
4.Zet de pot op het vuur en laat 20 minuutjes koken.
5.Giet in gesteriliseerde potten.


En dan nu: de kruiden die je kan toevoegen, naar smaak!

Aardbeiconfituur met:

-vanille (wegens het snoep-achtige van beide smaken kan dit gewoon niet mis gaan)
-munt dus (daarin heb je nog keuze tussen de  vele muntsmaakjes die er bestaan - misschien is chocolade munt wel heel erg lekker bij aardbei?)
-dragon (nog niet geprobeerd, schijnt heerlijk)
-tijm
-rozemarijn
-vlierbloesem
-lavendel
-monarda blaadjes (dit zijn de Earl Grey bladeren van de bergamotplant)
-met citroenverbena
-of gewoon met citroen
-met ijzerkruid (dit is niet hetzelfde als citroenverbena, het is de officiële verveine...)
-met balsamico en zwarte peper
-met basilicum
-met rozenblaadjes (ook in seizoen nu)
-met oranjebloesemwater (niet te veel, overheerst nogal snel)
-met venkelzaadjes
-met steranijs
-met anijshyssop oftewel agastache
-met amaretto en/of met amandelen
-met kardemom
-met acaciabloesem! 
-met rabarber (ook in seizoen)

Geen opmerkingen: